L’espai de l’antiga masia de Can Rectoret centra l’Audiència Pública de Sarrià-Sant Gervasi

L’okupació d’Hort de la Vila 29 i la benzinera d’Eduardo Conde són alguns dels temes que s’hi van tractar

Pisarello veu viable una llançadora de Sarrià a Vallvidrera les nits de dijous, divendres i dissabte

per Andreu Ausàs-i-Call (@aausas)

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi va convocar ahir, 10 de febrer, al vespre, la segona Audiència Pública des que Ada Colau va arribar a l’alcaldia. En un dels districtes més difícils per Barcelona en Comú, l’Audiència, que va aplegar una cinquantena de veïns i veïnes, es va celebrar al Centre Cívic l’Elèctric de les Planes, “exemple de conquesta veïnal” per a Gerardo Pisarello, regidor del Districte. Fer-ho a la muntanya és doblement simbòlic, ja que demostra la voluntat de l’Ajuntament de “mirar cap a la muntanya per primera vegada” i, alhora, les Planes és la secció censal on més èxit va tenir Barcelona en Comú al districte (va guanyar amb el 31,15% dels vots, doblant la segona força, CiU). A més, el barri de Vallvidrera-Tibidabo-les Planes ha de ser un dels principals beneficiats pel Pla de Barris que l’Ajuntament de Barcelona vol impulsar per frenar les desigualtats, sempre que algun partit li doni suport per aprovar els pressupostos.

La urbanització de l’espai buit de l’antiga masia de Can Rectoret, un dels barris de la zona de les Planes, va centrar bona part de les intervencions i va provocar discussió no tan sols amb els responsables de l’Ajuntament, sinó també entre els mateixos veïns, un dels quals va explicar que ho volen aprofitar per fer-hi un espai per a nens, amb un hort comunitari, una taula de ping-pong i una petanca. Unes 30 famílies del barri es podrien encarregar d’autogestionar l’espai. No obstant això, l’Associació de Veïns de Can Rectoret va apuntar que al barri hi falten llocs d’aparcament, una de les necessitats que satisfeia el projecte inicial de reutilització de l’espai, segons va explicar un responsable de l’Oficina de Collserola. Aquest projecte incorporava vuit places d’aparcament i una zona polivalent de lleure.

El nou govern municipal, representat per Pisarello i els consellers de Districte Jaume Llansó i Joan Manuel del Llano, va posicionar-se a favor de convertir-ho en un espai d’ús polivalent i un altre veí va alertar del perill de fer un espai mixt per a nens i cotxes, quan al barri “ja hi ha tres pàrquings i molts nens”. Altres assistents van indicar que una enquesta situava els partidaris de l’espai infantil en el 75% del total. A la plataforma decidim.barcelona ja s’hi ha proposat la creació d’un espai verd.

 

Problemes de mobilitat

L’Audiència Pública, on tothom podia intervenir amb un temps màxim de tres minuts per pregunta, també va fer palès els problemes de mobilitat del districte. Per Lluís Amat, vocal de l’Associació de Veïns de Pedralbes, els canvis d’ubicació de les parades de la NovaXarxaBus a l’avinguda Foix han complicat la circulació i, fins i tot, “algun accident”. Un veí del carrer Rector Ubach, a Galvany, va queixar-se dels embussos repetitius a la zona, i, des de la Bonanova, una veïna va mostrar-se preocupada pels canvis de sentit del passeig Bonanova entre la plaça i Mandri, on es passarà de dos a tres carrils en direcció Besòs i només en quedarà un en direcció Llobregat. El conseller tècnic del Districte, Jaume Llansó, hi va respondre explicant que s’està treballant conjuntament amb La Salle Bonanova per potenciar la mobilitat sostenible i reduir el trànsit amb el projecte KanGo! i el camí escolar.

Pisarello: “Sembla viable oferir un servei de llançadora des de Sarrià fins a Vallvidrera les nits de dijous, divendres i dissabte”

L’altre gran tema de l’Audiència va ser la demanda del NitBus a Vallvidrera. L’Assemblea de Joves, que fa temps que el reclama, es va veure sorpresa per l’anunci de Pisarello: “sembla viable oferir un servei de llançadora des de Sarrià fins a Vallvidrera les nits de dijous, divendres i dissabte“. Tanmateix, els joves van recriminar al govern que no els faci mai partícips de la presa de decisions i va lamentar que la idea no incorpori arribar també a les Planes, “quin sentit té?”.

 

Okupació a Sarrià

Quan ja semblava que no apareixeria, finalment va sortir un dels temes més comentats els darrers mesos al districte: l’okupació d’una caseta al carrer Hort de la Vila 29, per part d’Esberla, l’Assemblea de Joves de Sarrià. Un veí va preguntar a Pisarello si no creia que haver tolerat l’okupació significava legitimar futures okupacions. Pel regidor, “és totalment legítim ocupar un espai després de tant temps de reivindicació”. A més, va explicar que el consistori ha comprovat la seguretat de l’habitatge, ha parlat amb Esberla i Casa Orlandai però també amb l’Associació de Comerciants per aconseguir que sigui un projecte compartit pel màxim d’actors. “A l’administració, li costa molt solucionar les necessitats dels col·lectius de manera àgil”, va afegir.

Una seixantena d'assistents a l'Audiència Pública de Sarrià-Sant Gervasi al Centre Cívic l'Elèctric
Una seixantena d’assistents a l’Audiència Pública de Sarrià-Sant Gervasi al Centre Cívic l’Elèctric

 

Altres temes

La foscor de l’entorn de Can Ponsic, el projecte de la benzinera d’Eduardo Conde, la brutícia del parc de la Santa Amèlia, la processionària, les traves administratives al rellançat projecte de Festa Major de Vallvidrera i les tanques protectores del Rectoret van ser altres dels temes de l’Audiència. Pel que fa a la benzinera, Pisarello la va considerar una “demanda legítima” i va declarar que, de moment, tots els informes li són favorables. Per això, el Districte està fent “de mediador entre els impulsors de la benzinera i el col·legi Sagrados Corazones, tot i que les posicions segueixen molt allunyades”. “Ara és en mans de Mobilitat”, va concretar. En el tema de la Festa Major de Vallvidrera, els organitzadors es van queixar que “per demanar una subvenció, ens demanen declarar el doble en ingressos”. “Ara resulta que en una festa major hem de buscar com guanyar diners“, van lamentar i, en un moment de crispació, la responsable de les subvencions va dir que els organitzadors ja són “prou grandets per entendre-ho”.

Del Llano (conseller BComú), Martí (president del Districte), Pisarello (regidor) i Llansó (conseller tècnic).
Els consellers de Districte Llansó i del Llano de Barcelona en Comú, el president-regidor del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Jordi Martí, i el regidor, Gerardo Pisarello.

3 respostes a “L’espai de l’antiga masia de Can Rectoret centra l’Audiència Pública de Sarrià-Sant Gervasi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s