Veïns de Sarrià i associacions ecologistes planten 100 alzines al Parc de l’Oreneta

La cura dels arbres la tindran els mateixos veïns i el seguiment de la seva evolució serà enregistrat via Google Maps

La iniciativa és una resposta a les últimes amenaces d’urbanització que ha patit el parc

Galeria de fotos a UrbanismeSocialBCN

per Javi Rodríguez (@javiour94) i Andreu Ausàs-i-Call (@aausas)

L’Associació de Veïns de Sarrià i l’Associació El Gran Capital, de caràcter ecologista, han organitzat aquest matí la plantació de 100 alzines al Parc del Castell de l’Oreneta, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, amb el suport de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC). La iniciativa ha comptat amb la col·laboració d’una cinquantena de veïns i de veïnes, majoritàriament del barri de Sarrià, i de treballadors de l’Institut Municipal de Parc i Jardins de Barcelona. També amb el vistiplau d’Eva Herrero, comissionada d’Ecologia del consistori barceloní.

L’acte ha estat conduït per Jordi Bigues, periodista que, entre d’altres coses, ha estat vicepresident de Greenpeace i ha dirigit la Revista Integral. “El Gran Capital neix de la voluntat d’estudiar les potencialitats que té un sol arbre de produir llavors”, afirma. Dubte que probablement han resolt, ja que els 100 aglans avui plantats han estat recol·lectats de l’Alzina d’en Bigas Luna de la plaça Vila de Madrid, en record del cineasta sarrianenc. “Es diu així perquè qualsevol cosa que li donaves la multiplicava, com l’alzina”, aclareix.

La iniciativa, però, també té un to reivindicatiu. L’Ajuntament de Barcelona va preveure que cap a l’agost de l’any passat es talarien 50 arbres a causa de la instal·lació al parc d’un canal per drenar les aigües pluvials que afectaven les pistes del Centre Esportiu Can Caralleu. Previsió que no es va complir per la pressió d’associacions ecologistes i de veïns del barri. “Vam salvar 50 arbres i ara en plantem 100”, sentencia Bigues. 

La tala d’arbres no ha estat l’única amenaça per al parc, ni la més greu. El 2014 va estar a punt de tancar-se un conveni entre l’Ajuntament i la constructora Núñez i Navarro que hauria suposat la urbanització de 30 habitatges de luxe en una part del parc. Altre cop la pressió ciutadana a través de moviments com Defensem el Parc de l’Oreneta i la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola van aturar el projecte (tal com va informar la Directa), aconseguint, a més, la classificació del sòl com a no urbanitzable i, per tant, la protecció de tot el parc en el Pla General Metropolità de Barcelona.

Amb la plantació, doncs, s’ha volgut refermar la naturalesa del parc i contribuir a preservar-lo. “Les alzines necessiten espai i sol, són autòctones i pròpies de l’ecosistema mediterrani, a més de molt resistents”, apunta en Jordi, un dels treballadors de Parc i Jardins que ha col·laborat aquest matí en la plantació. “El seu creixement, però, és lent”, afegeix. 

La cura dels arbres la tindran els mateixos veïns, fet que ja els donarà la condició d’accionistes d’El Gran Capital, que alhora serà qui en farà el seguiment mitjançant foto-referències que es penjaran a Google Maps.

 

Foto: Andreu Ausàs-i-Call

 

4 respostes a “Veïns de Sarrià i associacions ecologistes planten 100 alzines al Parc de l’Oreneta

  1. Efectivamente, la plantada de encinas de ayer en el Parc de L’Oreneta fue un acto vecinal de reafirmación de amor al parque y a la naturaleza, una jornada entrañable, ejemplar y feliz. Pero me extraña que no mencionéis en ningún momento a la Associació de Veïns de Sarrià, coorganizadora y principal promotora del acto.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s