Guia dels canvis en les línies de bus a partir de dilluns 29

Dilluns 29 de febrer s’estrenen tres noves línies (H4, V11, V13), se n’eliminen quatre (14, 58, 64, 73) i se’n modifiquen quatre (20, 22, 60, 92)

La quarta fase de la Nova Xarxa Bus s’estrena després d’un procés participatiu i d’un període d’obres per augmentar carrils bus i canviar parades

per Andreu Ausàs-i-Call (@aausas)

Dilluns 29 de febrer s’estrena la quarta fase de la Nova Xarxa de Bus de TMB amb l’entrada en funcionament de la línia horitzontal H4 (Zona Universitària – Bon Pastor) i les verticals V11 (Estació Marítima – Bonanova) i V13 (Drassanes – Avinguda Tibidabo). Amb aquestes, ja seran 16 les línies de la nova xarxa, que es preveu completar en la propera fase fins a arribar a les 28 línies a finals del 2016 o a principis del 2017, després d’un procés participatiu amb els veïns. Per TMB, es passarà “d’un model d’acumulació de línies a un de veritable xarxa integrada, més eficient, comprensible, útil i atractiu“. Aquesta quarta fase, de fet, ja s’estrena amb cinc mesos de retard després que el nou govern d’Ada Colau volgués desenvolupar un procés participatiu amb veïns i entitats per ajustar les noves línies a la demanda real dels ciutadans.

Horitzontal 4

L’H4 (Zona Universitària – Bon Pastor) sortirà des d’avinguda de l’Exèrcit amb Trias i Giró per agafar Gran Capità i pujar fins a l’avinguda d’Esplugues, des d’on començarà el recorregut pròpiament horitzontal, que passa per Bisbe Català, passeig Reina Elisenda de Montcada i passeig Bonanova, emulant el recorregut del 64 (Barceloneta – Pedralbes), que s’elimina, i del 22, que es redueix al tram plaça Catalunya – avinguda Tibidabo. Després de plaça Bonanova, l’H4 segueix pel passeig de sant Gervasi, Alfonso Comín, passeig de la Vall d’Hebron, Karl Marx, passeig de Valldaura, Mossèn Clapés, passeig de Torras i Bages, carrer Sant Adrià, Sao Paulo, Lima i Arbeca. Entre plaça Kennedy i el Bon Pastor fa un recorregut molt similar al del 73, que també s’elimina. L’H4 serà la línia més llarga de tota la xarxa.

Mapa: TMB
Plànol: TMB

 

El 64 queda eliminat perquè el tram que feia entre Pedralbes i plaça Bonanova, juntament amb el 22, ja el farà ara l’H4, per la qual cosa el 22 també deixa de fer el trajecte entre avinguda d’Esplugues i avinguda Tibidabo. A més, el tram que el 64 feia en els dos sentits entre Bonanova i Gran Via, el passarà a fer la V13; el tram entre Gran Via i Drassanes, la V11; el de Drassanes – Pla de Palau, la D20 o l’H14 i el de Pla de Palau – Barceloneta, la V15.

Les diferents parts del 64 queden cobertes per altres línies
Les diferents parts del 64 queden cobertes per altres línies

El 73 també s’elimina perquè el seu recorregut, entre la Maquinista i la plaça Kennedy, el fa quasi idènticament l’H4.

Tot el recorregut del 73 queda absorbit pel de l'H4.
Tot el recorregut del 73 queda absorbit pel de l’H4.

Amb l’arribada de l’H4 també modifica el seu recorregut el 22. Si fins ara anava de plaça Catalunya fins a l’avinguda d’Esplugues, a partir de dilluns 29, el trajecte serà més curt: entre plaça Catalunya i plaça John F. Kennedy. El tram entre Kennedy i avinguda d’Esplugues es pot fer, com hem dit, amb l’H4 enllaçant al carrer Craywinckel. En el sentit contrari, el 22 es pot agafar en direcció al centre, al passeig de sant Gervasi. De fet, en el projecte inicial, el 22 havia de desaparèixer però els veïns van alertar que això hauria suposat la incomunicació entre el pont de Vallcarca (per on el V17 gira, igual que feia el seu predecessor, el 28, per tal de donar servei al Carmel) i Sarrià. Malgrat que no han pogut salvar-lo del tot, han evitat que s’eliminés i han aconseguit que segueixi cobrint el tram entre el pont de Vallcarca i plaça Kennedy, on es pot agafar l’H4.

El 22 acaba a plaça Kennedy. Mapa: TMB
El 22 acaba a plaça Kennedy. Plànol: TMB

De fet, el tram entre el pont de Vallcarca i plaça Kennedy també quedarà cobert pel 92. Si fins ara feia el recorregut entre el passeig Marítim i Gràcia, a partir de dilluns acabarà a avinguda Tibidabo. Això vol dir que se suprimeix el tram entre Gal·la Placídia i el pont de Vallcarca, que passava per príncep d’Astúries, Lesseps, avinguda de Vallcarca, Bolívar i República Argentina de pujada i per República Argentina, Lesseps, Príncep d’Astúries, Guillem Tell, Balmes i travessera de Gràcia de baixada. El nou recorregut puja després del pont de Vallcarca per República Argentina, Craywinckel i avinguda Tibidabo; i baixa per Isaac Newton, Alfonso Comín i República Argentina. D’aquesta manera, comunica directament els veïns de Vallcarca, el Coll, el Carmel o la Salut amb l’eix de la Bonanova.

El 92 canvia l'extrem nord del seu recorregut: de comunicar amb Gràcia, a fer-ho amb l'eix de la Bonanova.
El 92 canvia l’extrem nord del seu recorregut: de comunicar amb Gràcia, a fer-ho amb l’eix de la Bonanova.

També arran de l’estrena de l’H4, el 60 (Glòries – Zona Universitària) adequarà el seu origen i el seu final: a partir de dilluns 29, a l’extrem de Pedralbes, té un nou punt de sortida a Parc de Cervantes – avinguda d’Esplugues. D’aquesta manera, la línia no baixa d’avinguda d’Esplugues, on ja circularà l’H4, amb la qual connectarà en una parada per cada sentit a l’avinguda d’Esplugues. A l’altre extrem, el 60 acaba al barri de Besòs / Verneda i deixa de circular per la Gran Via fins a arribar a Glòries, recorregut que es podrà seguir fent amb l’H12. A més, hi haurà altres petits canvis a la zona de la Maquinista.

Canvis del 60 a Zona Universitària
Canvis del 60 a Zona Universitària
Canvis del 60 a Besòs / Verneda
Canvis del 60 a Besòs / Verneda

Vertical 11

La V11 (Estació Marítima – Bonanova) sortirà del World Trade Center per pujar pel Paral·lel, ronda de Sant Pau, Comte d’Urgell fins a girar al carrer París i tornar a tombar amunt per Casanova i Santaló. Agafarà Via Augusta fins a Ganduxer, que el recorre fins al passeig de la Bonanova. La baixada la fa per Mandri, General Mitre, Lázaro Cárdenas, Ganduxer, Via Augusta, Calvet, Villarroel, Tamarit, Viladomat i Paral·lel.

Recorregut del V11
Recorregut del V11

Per contra, s’elimina el 14, ja que la V11 fa un recorregut molt semblant al seu entre la Bonanova i la Gran Via, on el 14 seguia cap a Pla de Palau, baixant per les Rambles i agafant el passeig de Colom. Aquesta part del trajecte es pot fer a través de la V13 fins a plaça Colom i amb l’H14 o la D20 entre plaça Colom i Pla de Palau. El recorregut de la V11 a partir de Gran Via en direcció Estació Marítima és semblant al que feia el 64 fins a les Drassanes.

 

El recorregut del 14, que serà eliminat
El recorregut del 14, que serà eliminat

L’altra línia que es veurà afectada per l’estrena de la V11 és la 20. A partir de dilluns 29 de febrer, el 20, que feia el recorregut entre plaça Congrés i l’Estació Marítima, escurça el seu recorregut per quedar-se entre Congrés i Mallorca – Viladomat. El tram entre Mallorca i l’Estació Marítima es pot fer canviant a la V11, que baixa per Villarroel. En direcció a Congrés, el canvi es fa al carrer València amb Comte d’Urgell.

La línia 20 escurça el seu recorregut
La línia 20 escurça el seu recorregut

Vertical 13

La V13 (Avinguda Tibidabo – Drassanes) puja des de plaça Drassanes, per les Rambles, plaça Universitat, Aribau, Via Augusta, Santaló, Mandri i passeig Bonanova fins a arribar a plaça Kennedy. La baixada la fa per Muntaner fins a Gran Via, des d’on agafa Balmes, per tornar a baixar per Pelai i les Rambles.

El recorregut de la futura V13
El recorregut de la futura V13

Com que el recorregut entre plaça Kennedy i plaça Catalunya és molt semblant al del 58 (Pl. Catalunya – avinguda Tibidabo), a partir de dilluns 29, també s’elimina el 58.

Recorregut de l'eliminada línia 58
Recorregut de l’eliminada línia 58

 

2 respostes a “Guia dels canvis en les línies de bus a partir de dilluns 29

  1. Doncs tant d’esquerres i progressistes que van aquests de Barcelona en Comú però la 4a fase de la NXB és una autèntica porqueria, a la zona del Poble Sec-Paral·lel sud ens han tret el 20 i el 64 amb l’escusa absurda dels sol·lapaments.

    Realment tant a TMB com a l’Ajuntament han estudiat la demanda que tenien el 20 i el 64 en aquesta zona? La resposta és NO, ambdues línies carregaven bastant passatge i, en el cas del 20 era la única forma de tenir desplaçament directe cap a la zona sud-est de Gràcia, Guinardó, Sagrada Familia i la zona de Pg Maragall i barri del Congrés.

    Tot plegat més “eficient”, “ràpid” i “fàcil d’entendre”

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s