Alfred Bosch aposta per convertir les rondes en “rondes de persones” en una conferència al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona
Els republicans prioritzen el tram Sarrià – Zona Universitària de la L9 i volen que la Sagrera enforteixi el nord de Barcelona
per Andreu Ausàs-i-Call (@aausas)
El president del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va presentar dimarts al Col·legi d’Arquitectes les bases de la ciutat que desitja. Les propostes surten del Fòrum Republicà d’Urbanisme de Barcelona, que ERC impulsa des de fa dos anys, i tenen l’equilibri com a leitmotiv: “quan els romans fan el camp de Mart, fan una nova ciutat a fora de la saturada, per reequilibrar; a Londres, hi ha un equilibri entre la City i Westminster i Ildefons Cerdà va buscar l’equilibri fent un eixample amb una nova centralitat a Glòries i al parc del Besòs”, explica Bosch. Segons ell, ara cal “bascular Barcelona cap al nord, perquè la ciutat ja té la tendència d’anar cap al sud”. Si l’estació de Sants dóna servei a les fires de congressos, universitats, ports, polígons industrials i al Camp Nou, al sud; l’estació de la Sagrera ha de ser el centre del nord. “Al nord hi ha risc de desequilibri”, va dir Bosch.
Una altra de les propostes d’ERC és ampliar el centre, “incorporant tot l’espai comprès entre les rondes, l’Hospitalet inclòs”. La idea és relligar la perifèria amb el centre i que tot “sigui ciutat”, amb usos mixtos. En aquesta línia, volen que “les rondes de cotxes siguin les rondes de les persones i del transport públic”, va defensar el líder municipal. Es tractaria d’arrodonir la ciutat. També humanitzarien l’eix del Rec Comtal amb un tram enjardinat que equilibraria l’activitat econòmica de la zona.
A la banda muntanya, l’aposta pel transport públic implicaria acabar la línia 9 del metro: “quan algú del Bon Pastor pugui arribar en 20 minuts a Zona Universitària, això serà cohesió social”, va proclamar. Tanmateix, si s’ha de prioritzar, “faríem el tram entre Sarrià i Zona Universitària, perquè ens cal treure cotxes del districte de Sarrià-Sant Gervasi i perquè això permetria connectar els Ferrocarrils del Vallès amb el Baix Llobregat”. A la banda mar, també caldria, com a mínim, una línia de bus horitzontal, de banda a banda.
El portaveu d’ERC al consistori, Jordi Coronas, va apostar per desplegar del tot la xarxa ortogonal de bus i, sobretot, per estendre els busos interurbans. Es crearien hubs d’interurbans a la Zona Universitària i a la Meridiana i es farien aparcaments de vehicles privats al voltant de la ciutat (al Camp Nou o a la T2 del Prat). Segons el portaveu, caldria fomentar el vehicle elèctric i, sobretot, el car-sharing (cotxe compartit) elèctric, per tal que els treballadors puguin arribar als polígons industrials. Habilitar aparcaments segurs de bicicletes, una altra aposta, “faria que més gent les utilitzés”.

Esquerra dóna suport a la implantació de les superilles, si bé es va desmarcar de la manera com s’ha implantat la del Poblenou. “Els veïns han d’entendre que el projecte de les superilles és a escala global, no local”, va considerar Coronas, que va afegir que “cada superilla és diferent: canvia en funció de les mancances de la zona i de les necessitats”. Per ERC, cal posar data d’inauguració a les següents superilles. La necessitat d’ampliar el parc públic d’habitatge i la conveniència de crear un Institut Municipal de Patrimoni van ser altres dels temes que els republicans van presentar al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona.